dania z mozzarellą

Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

włoska mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd wobec tego wziąć nowatorski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.