o kawie

Zwykło się sądzić, że jeśli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

sklep z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezmiernie podobne, to jednakże się różnią.
Kawa arabica z Peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok i kocha ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją scalać z aromatami, wskutek tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dokumentnie skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.