z wizytą u baristy

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. kim jest barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film