Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. Pasta czyli makarony Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, minestrone i liczne desery – np. granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film