Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne ceremoniały, składniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które typowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym i w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, że jest apetyczna oraz sycąca.